Клубът Кавърн“, известен най-вече като мястото, от което е започнала кариерата

...
Клубът Кавърн“, известен най-вече като мястото, от което е започнала кариерата
Коментари Харесай

Клубът на "Бийтълс" се бори за оцеляване

Клубът „ Кавърн “, прочут най-много като мястото, от което е почнала кариерата на “Бийтълс ”, е пред банкрут поради ковид пандемията. Клубът отваря порти в Ливърпул през 1957 година - годината, в която Джон Ленън и Пол Маккартни се срещат, и от този момент посреща към 800 000 гости годишно.

Бил Хекъл, един от шефовете на клуба, споделя, че от началото карантината през март, заведението губи по £30 000 на седмица.  

" Изкарахме по този начин пет месеца, преди, за жалост, да се наложи да съкратим 20 души. Смятаме, че може да се наложи да освободим още 20 през идващите няколко седмици ".

Сред звездите, свирили и пели в клуба, са още “Ролинг Стоунс ”, Стиви Уондър, Дейвид Боуи и Адел. До затварянето му през март, там постоянно се правели концерти.

" Преди към седем месеца не можехме даже да помислим за сюжет, в който Кавърн не е сполучлив - спомня си Хекел. Добре, че преди няколко години взехме решение да спестим колкото се може повече пари в банката за по-лоши дни, без да подозираме, каква неволя може да ни сполети . Имахме, 1,4 милиона паунда в банката, в този момент са на половина. “

„ Ако държавното управление ни разреши да отворим при 30% от капацитета ни, отново ще губим пари ", казва шефът, и акцентира, че не желае да му връщат пари, само че би трябвало да се направи нещо, с цел да се понижат загубите.

Клубът отваря още веднъж с виртуални сетове на музикални групи от цялостен ​​свят по-късно през август.

„ Знаем, че няма да печелим от това - споделя Хекъл. - Искаме да напомним на хората, че още сме тук и единствената ни цел е да издържим да края на това състояние. Много се надявам да успеем. Но става въпрос за оцеляване “. 

------- 

" Кавърн " отваря като заведение с джаз онлайн на 16 януари 1957 година Въпреки че извършват скифъл музика, на 7 август същата година там свирят The Quarrymen, първата група на Джон Ленън. " Бийтълс "  за първи път се качват на сцената на  “Кавърн ” през 1961 година в състав Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън, плюс Стюарт Сътклиф на бас и Пийт Бест на барабаните. По-късно същата година в “Кавърн ” Брайън Ъпстейн " Бийтълс "  четворката на сцената за първи път - и им предлага да стане техен управител. 

Ринго Стар се появява в " Кавърн "  като барабанист на " Бийтълс " през 1962 година, а последната от всичките 292 вечери на групата в клуба е на 3 август 1963 година, когато те към този момент са световноизвестни.

През 1973 година постройката над клуба са съборена, а пространствата му на " Матю стрийт " са запълнени със строителни боклуци. По-късно е възстановен по истинските проекти, с доста от истинските тухли, и отваря още веднъж на 26 април 1984 г. 

След края на “Бийтълс ” Пол Маккартни е свирил в " Кавърн "  два пъти - през 1999-а и 2018 година  

Кметът на града Джо Андерсън съобщи, че " вероятността да се загуби национално украшение като “Кавърн ” е ужасяващ сюжет ", само че Общинският съвет на Ливърпул не може да направи доста, поради финансовия напън за поддръжка на най-уязвимите общности. “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР